maanantai 30. kesäkuuta 2014

Piimäjuusto

Piimäjuusto kuuluu myös Liisa-mummuni herkku ruokiin. Itsekin olen sitä mummun opastuksella opetellut tekemään. Piimäjuuston tekeminen tuntuu olevan varsinaista taidetta, milloin on liian kovaa, milloin liian löysää, milloin hera ei erotu, mutta onneksi makuhan se on mikä ratkaisee.


1 l piimää
3 maitoa
4 kanamunaa
suolaa
voi

Piimä saa hapantua muutaman päivän huoneenlämmössä. Maito lämmitetään kiehumispisteeseen ja otetaan pois liedeltä. Maitoon sekoitetaan piimä johon vatkattu kanamunat. Anna seoksen seisoa noin puoli tuntia, jolloin juustomassa erottuu herasta. Erota juustomassa reikäkauhalla mahdollisimman tarkkaan herasta. Lisää juustomassaan suola ja voi, tarkista maku. Laita juustomassa sideharsolla vuorattuun juustomuottiin, siiviläkin ajaa saman asian. Laita juustomuotti lavuaariin valumaan niin kauaksi, että juustomassa on jäähtynyt ja suurin osa nesteestä on valunut pois. Juustomassan päälle on hyvä laittaa painoa ja alle lautanen johon neste valuu. Siirrä jääkaappiin ja anna olla siellä yön yli.
Seuraavana päivänä kumoa juusto lautaselle.

2 kommenttia:

  1. Eikö juustomassa pitäisi kuumentaa kiehumapisteeseen toisen kerran kun on lisännyt piimän ja munat?

    VastaaPoista