maanantai 29. joulukuuta 2014

Meidän Joulu

Joulua meillä on jo vietetty useampana vuonna vanhempieni luonna isommalla porukalla. Aattona joulupuurolla on käyty isomummuni luonna ja samalla kuunneltu joulurauhan julistus. Ennen ruokailua on käyty hadoille kynttilät viemässä ja sitten rauhoituttu syömään ja nauttimaan yhdessä olosta.


Jouluateriaa ennen poikani on jo useampana vuonna lukenut jouluevankeliumin, jonka jälkeen ainaki itselle tulee tunne että nyt alkoi joulu.


Joulupöydässä meillä on paljon eri kaloja, kuten graavilohi, silakkarullat, mäti ja valkosipulisilakat. Uutena tänä vuonna oli lohipastram. Salaateista löytyy waldorfinsalaatti, rosolli, sienisalaatti ja italiansalaatti. Kinkun lisäksi meillä oli tänä vuonna sylttyrulla ja jääpaisti porosta. Ja tietenkin pöydästä löytyi viellä kotijuusto ja laatikot.


Uutuutena tosiaan tänä jouluna oli lohipastrami. Kuvassa on myös lohipatee ja graavisiika.

600 g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä (paksusta osasta)

1 dl tuoretta tilliä
1 dl sokeria
3/4 dl karkeaa merisuolaa
1/2 rkl kokonaisia valkopippureita rouhittuna
3 rkl viinaa (vodka)

Paahda lohipalaa kuumalla pannulla kauttaaltaan. Tarkoitus on, että pinta saa väriä ja paahdetun maun, kala ei saa kypsyä. Yhdistä kaikki mausteseoksen raaka-aineet. Lusikoi puolet mausteseoksesta voipaperille, nosta kala päälle ja lisää loppu seos kalan pinnalle. Kääri kala pakettiin ja laita maustumaan jääkaappiin vuorokaudeksi. Kaavi mausteet pois kalan pinnalta, kuivaa ja leikkaa noin puolen sentin siivuiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti