keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Ruisleipäset

Suunnitelmissa on ollut jo pidempään kokeilla itse tehdä ruisleipää, joskus jopa ruisjauhot olen ostanut kotiin valmiiksi, mutta aiemmin se on sitte vaan jäännyt... Kirjasta Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle kirjoittanut Verna Kaunisto-Feodorow löytyi ohje jota päätin kokeilla. Eilen tein leivänjuuren ja annoin sen tekeytyä huoneenlämmössä yön yli. Aamulla laitoin leivinuuniin valkian tarkoituksena paistaa leivät siellä, mutta kuinkas kävikään leivinuunista ei tullut tarpeeksi kuuma, mutta kyllä nyt sisällä muuten tarkenee...

Juuri:
3 dl ruisjauhoja
3 dl piimää
25 g hiivaa

Lisäksi:
6 dl haaleaa vettä
1 rkl suolaa
1 rkl etikkaa
1/2 dl siirappia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
13 dl ruisjauhoja

Yön yli seisoneeseen juureen lisäsin muut aineet ja alustin taikinan. Leivoin taikinasta pyöryköitä jotka painelin kevyesti. Annoin leipien nousta noin tunnin ajan ja paistoin 225 asteessa niin että leivät saivat väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti